Online eenzaam?

Maakt het onderhouden van online relaties ons eenzaam? Jawel! was het antwoord van Trendbox. De Pers vond het handig ons ook even te bellen om te vragen wat ‘wij van gendo’ daar van vonden. Zoals wel vaker bij dit soort onderzoeken heb ik moeite met de gehanteerde definities die de uitslag eigelijk al voorspellen. ‘Vriendschappen’ en ‘sociaal’ worden gedefinieerd als de oude manier van elkaar ontmoeten terwijl alle nieuwe manieren van communicatie en interactie als ‘niet-sociaal’ worden bestempeld. Als je dan het tijdsgebruik van mensen van vroeger en nu vergelijkt is de conclusie dat mensen minder ‘sociaal doen’ snel getrokken.

Ik zie online interactie tussen mensen zeker niet face-to-face contact vervangen maar een waardevolle aanvulling is het wel. Ook zijn er geheel nieuwe relaties, vriendschappen en andere verbanden mogelijk. In World of Warcraft kan een 16-jarige een Internationaal team van 40 mensen leiden om de hogere levels te halen. Wat een kick moet dat zijn om op die leeftijd zo’n team uit de hele wereld te verzamelen, te motiveren om gelijktijdig online te zijn en de missies te plannen en uit te voeren. Heeft het iets met de werkelijkheid te maken? Ja en nee. Samenwerken, motiveren, plannen. Allemaal dingen die ook worden geroepen als iemand vraagt naar het nut van voetbal.

Ik wil niet het probleem van Internet- en gameverslaving bagataliseren maar de klassieke media (krant en TV) voert de discussie wel erg simplistisch. Mailinglists, chat-systemen, web-fora en wiki’s zijn geweldige hulpmiddelen voor contact, organisatie en kennisdeling en de maatschappelijke revolutie die zij met zich meebrengen is nog maar net begonnen. Nu al deze zaken op een hoop gooien onder de noemer ‘achter de computer zitten’ en niet willen nadenken over de mogelijkheden lijkt een beetje op de reactie van het vaticaan op de uitvinding van de boekdrukpers. Heel vervelend voor oude informatieversrpeiders (met een monopolie) dat er nieuwe mogelijkheden komen maar geweldig voor de meesten van ons,

Op dinsdagavond mocht ik mijn mening nog eens toelichten voor VPRO 3FM. De stream staat hier.

Hieronder het artikel zoals het in De Pers verscheen (klik op de afbeelding voor hoge resolutie):

Klik door voor hoge resolutie