What have the hackers ever done for us?

HAR2009.orgGisteren schreef Steeph een stuk over Hacking At Random en tot onze schaamte moeten we bekennen dat hij gelijk heeft. Wij zijn voornamelijk nutteloze nerds die inderdaad niks voor elkaar krijgen. Ik bedoel, zeg nou zelf. Dat stelt toch allemaal geen ruk voor… Beetje een World Wide Web gaan zitten uitvinden terwijl je bezig moet zijn met kernfysica. Computers grafische interfaces geven zodat iedereen ze kan gebruiken. Nederlanders toegang geven tot Internet, het legaal exporteren van vrijwel onkraakbare cryptografie, en het bevechten van Scientology om vrijheid van meningsuiting op het Internet te garanderen voor iedereen.

Het is toch allemaal geneuzel. Who cares?

1inbashDat gedoe met vrij software die iedereen kan verbeteren dat is natuurlijk echt voor loosers. Ik bedoel wie gebruikt nou opensource? Ik bedoel, afgezien van wat nerds als Google, TomTom en een paar andere sites. En dan al die Kamervragen over foute aanbestedingen! OK, over contracten van 147 miljoen onderhandelen met maar 1 partij kan beter. Maar weet je wel wat een Kamervraag kost?! Moet zo’n arme ambtenaar misschien een hele middag doorwerken aan het beantwoorden ervan. Ziekenhuizen hacken? Waar hep dat nou goed voor? Het kabinet weet echt wel waar ze mee bezig zijn hoor! Oh, geen enkel ziekenhuis voldoet aan de norm van de overheid? Ach allemaal gezeur. Al hebben ze mijn dossier… Ik heb niks te verbergen.

Stemmen dat ging toch prima? Ik bedoel, van enige bewijsbare fraude was tenslotte geen sprake. Toch? Dus waar dat verbod op stemcomputers nou goed voor was? Zeker weer een paar van die extreme anarchisten-lefto-hacker types! Tuig is het! Opknopen!

En dan een beetje het parlement gaan bespelen om je opensource hobby tot nationaal beleid te laten maken. Get a life zeg! Een overheid die onafhankelijk van buitenlandse bedrijven… ook weer van dat ideologische geneuzel. En die 5,5 miljard per jaar kunnen we echt wel missen hoor, we zijn toch een rijk land?

Die OV-chip? Ik bedoel… OK, het systeem was natuurlijk hopeloos lek en dat was al in 2005 bekend en de Staatssecretaris loog daarover wild in de rondte maar om dat dan meteen middels een hack te gaan aantonen… Weten die hackers niet hoe moeilijk het is om Staatssecretaris te zijn? dat arme mens kan er tenslotte ook niks aan doen…

Dus afgezien van Internet toegang, gratis besturingssystemen, de meest gebruikte webserver, grafische user interfaces, het World Wide Web, het stoppen van software patenten, vrijheid van meningsuiting, digitale privacy, DRM-vrije downloads, gratis blogging software, politieke aandacht voor de lekken in het EPD, het dichten van een flink aantal lekken in het EPD, zoekmachines, het laten verbieden van stemcomputers, goedkope GPS systemen, het aantonen van de problemen met de OV-chipkaart, het ontwikkelen van open standaarden beleid en het toezicht houden op de naleving van EU aanbestedings regels…. What have hackers ever done for us?

Seriously: we mikken hoog want er is veel aan de hand zoals uit bovenstaande voorbeelden hopelijk blijkt. Onze community heeft een redelijk track-record als het gaat om het verbeteren van maatschappelijke misstanden en we leggen ons niet neer bij de status-quo.

Met vriendelijke groet, de HAR2009 Programma Commissie en de HAR2009 organisatie

ps: HAR2009 is een unieke kans om met ruim 2000 hackers mee te denken om de technologie bouwen die iedereen over 5-10 jaar wil hebben. Op 13-16 augustus te Vierhouten (de Paasheuvel) is iedereen welkom. Tickets voor dit feest zijn in de voorverkoop slechts 155 euro. Vul SARGASSO in het coupon veld en krijg 5 euro korting! Wil je een bijdrage leveren? lees de Call For Papers of ga naar de wiki.